Univerzitný ateliér uvedie úspešnú dokumentárnu monodrámu M. H. L.

17.02.2012 Nitra

Nitra 16. februára (TASR) – Jedna z najznámejších slovenských divadelníčok a performeriek Sláva Daubnerová bude hosťom v Univerzitnom tvorivom ateliéri na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre. Ateliér bude aj v letnom semestri organizovať pre študentov podoby rôznych divadelných poetík. Jednou z nich je aj dokumentárna monodráma M. H. L. inšpirovaná životom a dielom prvej slovenskej divadelnej režisérky Magdy Husákovej-Lokvencovej.

„Vznikla na podklade dobových materiálov o manželke ľavicového intelektuála, politického väzňa a neskôr prezidenta normalizačného Československa Gustáva Husáka. Je príbehom formovania a deštrukcie umeleckých ambícií v konfrontácii so zničujúcim mechanizmom totalitnej politiky,“ uviedol Miroslav Ballay z Univerzitného tvorivého ateliéru.

Daubnerová získala za inscenáciu M. H. L. viaceré prestížne ocenenia, medzi nimi napríklad Objav sezóny v ankete Dosky 2010 či Výročnú cenu Litfondu za réžiu a herecký výkon 2010. „Sláva Daubnerová bude prezentovať tento typ autorskej dokumentárnej monodrámy v tvorivom ateliéri 29. februára o 20.00 h. Hosťovanie úspešnej slovenskej performerky realizuje Filozofická fakulta UKF s podporou európskych fondov pod vedením Dagmar Inštitorisovej,“ dodal Ballay.
 

Vyberte región